prišel je čas, ko radi pokažemo svoja stopala. Odvečna trda koža, razpokane pete, glivični nohti, kurja očesa, bradavice,… vse to smo pozimi skrivali v nogavicah in zaprtih čevljih. Ste tudi vi med tistimi, ki jim to povzroča veliko nelagodje? Ljudje to prevečkrat povezujejo z nehigieno, vendar temu še zdaleč ni tako. Dlje ko odlašate, slabše bo stanje, vi pa se boste počutili neurejeno. Zato naj vam ne bo nerodno in se čimprej naročite pri svoji pedikerki, ki vam bo oskrbela stopala in vam svetovala kako se učinkovito rešiti težav. Verjemite, da je vajena marsičesa in niste vi najhujši primer. Dandanes obstaja že mnogo pripomočkov in preparatov za tovrstne težave, zato so tudi vaše rešljive.
 
KURJA OČESA nastanejo zaradi stalnega pritiska na kost. Največkrat kurje oko nastane na predelih med prsi ali na blazinicah prstov, lahko tudi na podplatu ali peti. Izgledajo kot ovalna zaroženela tvorba, v centralnem delu pa je nekakšen zaroženel trn. Niso nalezljivi, zato se ne prenašajo z dotikom.
Učinkovito se jih zmehča s pomočjo pripravkov s salicilno kislino, ki jih dobimo v lekarni in ga po nekajdnevni uporabi le teh lahko sami odstranimo. Najboljše in najhitreje se ga rešimo če gremo na medicinsko pedikuro, kjer ga pedikerka izreže. V kolikor je zakoreninjen zelo globoko je potreben operativni poseg. 
PLANTARNE BRADAVICE so sploščene poroženele spremembe na točkah obremenitve stopala. Pogosto se popolnoma sploščijo in obdajo s trdo kožo. Prisotne so lahko tudi na kateremkoli drugem delu stopala. Prepoznamo jih po črnih pikicah v centru tvorbe. Povzroča jih humani papiloma virus (HPV), ki po navadi vstopi v telo skozi majhne odrgnine in praske. Zaradi prepletenega žilja lahko pri odstranjevanju s skalpelom pride do krvavitve in s tem bradavice še razširimo.
V prvi fazi si lahko pomagamo s salicilno kislino, ki jo dobimo v lekarni, vendar je potrebno kar nekaj vztrajnosti. To lahko traja tudi do 12 tednov. Za hitro in učinkovito odstranitev obiščite svojega zdravnika, ki vas bo napotil naprej. Po navadi se jih odstranjuje z zamrzovanjem ali kirurškim posegom, ki jih popolnoma izkorenini. 
RAZPOKE oziroma RAGADE so posledica suhe kože in nepravilne nege le te. Za nastanek suhe kože je krivo moteno ravnovesje med oskrbo kože s potrebno vlago in njenim izhlapevanjem, se pravi, ko je izguba vlage večja od oskrbe z njo. Na stopnjo suhe kože dodatno vplivajo zunanji faktorji, kot so hormonski vplivi, biološko staranje kože, bolezni, prehrana, svetloba, okolica, klima. Še hitreje kot drugje na telesu lahko pride do suhe kože na stopalih, saj je tam zmanjšano število lojnic. Če jih ne oskrbujemo pravilno lahko pride do razpok, ki kasneje zakrvavijo in bolijo pri hoji. 
Če se zdravljenja razpok ne lotimo pravilno, se lahko vrtimo v začaranem krogu. Zaradi stalnega pritiska na pete se ragade razpirajo in v njih se nabirajo bakterije. Najbolje je najprej obiskati pedikerko, ki vam bo odstranila kar se da največ poroženele kože in očistila razpoke. Nato je treba uporabiti mazilo, ki je prav posebej namenjeno zdravljenju ragad in vsebuje veliko lipidov in vlažilnih učinkovin. V kolikor pedikerka ni mogla odstraniti vse kože pri prvem obisku je potrebno pedikuro ponoviti. 
GLIVICE največkrat povezujemo z obiskom bazenov, javnih tušev, savn, a vendar mnogi ne gredo nikoli na ta mesta, pa se vseeno okužijo. Ponavljajoče se mikropoškodbe na prstih, dolgotrajne športne dejavnosti, jemanje zdravil, ki zmanjšujejo imunski odziv, težke poškodbe in bolezni so pogosto vzrok glivične okužbe. Tesna in nekakovostna obutev, v kateri koža ne diha, zanemarjeni ali narobe striženi nohti, sladkorna bolezen, starost nad 40. letom, in dovzetnost za glivična obolenja pa so še dodatni sprožilci.
Opazimo jih kot manjše luščenje kože in srbenje na podplatu ali kot porumenel in zadebeljen noht, ki postopoma odstopi od posteljice. Glivice nastopijo postopoma in ko se zasidrajo globoko v roževino in posteljico nohta, je prepozno za hitro rešitev. 
Odpravljanje glivic je zelo dolgotrajen postopek, zato je bolje da poskrbimo za preventivo.- Redno skrbite za higieno svojih nog. Umijte si jih vsak večer in po vsaki športni dejavnosti ter obujte sveže nogavice.
– Pri umivanju si noge vedno skrbno obrišite, tudi med prsti. 
– Uporabljajte vedno svojo obutev in copate, ki jih v primeru da so vlažni osušite in večkrat operite v pralnem stroju.
– Uporabljajte bombažne nogavice.
– Na javnih kopališčih, tuših, savnah vedno uporabljajte svoje natikače in si noge ob odhodu razkužite.V primeru da vseeno opazite glivice, hitro ukrepajte. Glivične spremembe zdravimo lokalno s protiglivičnimi mazili, kremami, pršili (npr. koloidno srebro ali raztopina vodikovega peroksida) ali z zdravili, ki nam jih predpiše zdravnik. Če imate raje naravna zdravljenja, lahko poskusite s kisovimi obkladki ali kopelmi (glivice ne prenašajo kislega in suhega okolja), mazanjem z limoninim ali grenivkinim sokom, eteričnim oljem čajevca, nekateri prisegajo na obkladke iz gline, kopeli iz hrastovega lubja, koloidno srebro, sušenje nog (predvsem med prsti) s sušilnikom za lase, zelo učinkovito je tudi zdravljenje z bioresonanco, ki obenem krepi tudi imunski sistem.
Ne čakajte predolgo in rešite težave s stopali čimprej, da boste poleti z veseljem obuli odprte čevlje. V kolikor večjih težav nimate, vsake toliko časa privoščite svojim stopalom sproščujočo kopel in odstranite odmrlo kožo s pilo. Nato stopala namažite s primerno kremo in noge za nekaj časa ovijte v vrečko da se pore odprejo in vaša koža sprejme potrebno vlago in maščobo. Šele nato lahko obujete bombažne nogavice, saj bi v primeru da bi jih obuli takoj, nogavice posrkale vso kremo.
 
Lahko vam pomagamo tudi mi, tako s storitvijo kot izvrstnim in preizkušenim produktom za glivična obolenja in trdo kožo.

Za več informacij pokličite 070 70 10 10.

Vaša Tina.