Akne so največkrat problem pubertetnikov, vendar nemalokrat prizadenejo tudi starejše, predvsem ženske. Zakaj sploh imamo tovrstne težave s kožo?

Akne največkrat nastanejo kadar je moteno izločanje loja. Lojnice se nahajajo tik ob korenu dlačic in, če je izvodilo odprto lahko nemoteno prehaja na površje in pomaga pri tvorjenju maščobno kislinskega plašča, ki ščiti našo kožo. Kadar pa je izvodilo zamašeno  se loj še vedno tvori, vendar se ne more izliti na površje. Takrat ga je v mešičku vedno več in pride do vnetja. Izvodilo je največkrat zamašeno zaradi prekomernega luščenja povrhnjice, ki skupaj z bakterijami ustvari pregrado. V takem primeru poskrbite za redne pilinge in čiščenje s pravimi proizvodi.

Aknavost se pojavi tudi zaradi občutljivosti na določeno vrsto hrane. Še posebej previdni bodite pri uživanju sladkorjev, pšeničnih izdelkov in mleka, saj ti sodelujejo pri tvorjenju kortizola, ki spodbuja delovanje lojnic. Poskusite ukiniti uživanje teh za vsaj 14 dni in bodite pozorni na spremembe. To je lahko vaš prvi korak do čiste kože.

Včasih so akne le posledica težav, ki se dogajajo v našem telesu. Tako s čiščenjem ne bomo odpravili vzroka in se bomo vrteli v začaranem krogu. Če ste preizkusili že vse načine, da bi se znebili nadležnih mozoljčkov obiščite zdravnika in prosite za pregled krvi. Akne so lahko posledica hormonskih sprememb pri ženskah, ki so povezane z menstruacijskim ciklusom, nosečnostjo ali z uporabo oziroma prenehanjem jemanja kontracepcijskih tabletk. Nemalokrat se kažejo kot posledica slabokrvnosti, predvsem kadar vam primanjkuje železa.

Akne ne prizadenejo le našega počutja, temveč tudi naš videz. Tudi, ko se jih rešimo, lahko na koži še vedno ostane spomin nanje v obliki madežev in brazgotin, ki jih včasih ne moremo odpraviti le z domačo nego.  Koža je naš največji organ, skozi katerega se telo čisti, zato bodimo pozorni kaj nam želi sporočiti. Naročite se na posvet pri kozmetičarki, ki vas bo usmerila na pravo pot pri odpravljanju težav z vašo kožo. V kolikor vam ne bo mogla pomagati sama, vas bo usmerila do drugih specialistov.