Zadnje čase dobivamo veliko vprašanj , kako naj dvanajst, trinajst letniki, ki se jim že pojavljajo mozoljčki skrbijo za svojo kožo. Krivično je, da imajo najstniki ravno v času, ko so najbolj občutljivi, največje težave z nečisto kožo. Kar pa zaradi pritiska družbe lahko močno načne njihovo samozavest.

Starši, tu ste vi na vrsti, da jim pomagate da omilite ali celo preprečite večje izbruhe aken. Nega najstniške aknaste kože je drugačna kot nega 50-letnika z aknami. V tem obdobju hormoni divjajo in povzročijo večje izločanje maščob skozi lojnice. Ker je te maščobe preveč, se lojnice zamašijo, bakterije se pričnejo množiti in nastanejo mozolji.

Nega aknaste najstniške kože je zelo pomembna. V tem obdobju je potrebno kožo čistiti dvakrat dnevno, da se odstrani odvečna maščoba. Najboljša so sredstva z BHA kislinami. Nato pa naj nanesejo vlažilno kremo z zaščitnim faktorjem. V primeru, da je koža suha, razmislite tudi o hranilni nočni negi.  Pri hujših oblikah je potreben nežen peeling 2-3x tedensko. Rutina čiščenja je nujna, če želijo, da se stanje izboljša, zato naj bodo dosledni. Dekleta naj bodo še posebej pozorna, da zvečer dobro odstranijo ličila in v primeru, ko imajo resnejše težave s kožo, naj ne uporabljajo cenenih korektorjev, pudrov in podobno.

Nego k aknam nagnjeni koži, je najbolje prepustiti izkušeni kozmetičarki, ki bo strokovno poskrbela za čiščenje. Če gre za trdovratne in hujše oblike aken, je pametno obiskati zdravnika, ki bo predpisal ustrezno lokalno terapijo ali sistemsko zdravljenje. Blage oblike aken se zdravi lokalno. Včasih pomaga že salicilna kislina, ki jo lahko dobite v lekarni brez recepta. Pri hujših oblikah, pa se priporoča zdravljenje z antibiotiki in retinoidi. Obe vrsti zdravil predpiše zdravnik oziroma dermatolog za daljše obdobje. Še posebej v zimskem času so te težave bolj izrazite.

Proti aknam se lahko borimo tudi z ustrezno prehrano. Pomaga uživanje živil z večjo vsebnostjo vlaknin, vitamina B in karotenoidov (rdeča in oranžna zelenjava). Možno je, da večje izbruhe povzroča uživanje določene hrane npr. mleko, sladkor, mastna hrana, itd. V kolikor sumite, da vam težave povzroča eno živilo, ga za 14 dni popolnoma izločite iz prehrane in opazujte spremembe.

Boj z aknami je tek na dolge proge, zato bodite vztrajni, potrpežljivi in dosledni, na koncu bo trud zagotovo poplačan.

Za vsa vprašanja in več informacij, smo vam na voljo na telefonski številki 070 833 374.

E: info@snipsnap.si

Za vas piše: Tina Kotar

PRIJAVA NA NOVIČKE