Imate doma veliko krem, pudrov in ostalih izdelkov za osebno nego, a niste prepričani, če so še uporabni?

Večina kozmetičnih izdelkov je obstojna dolgo časa, čeprav ni vedno jasno, kako dolgo je “dolg čas”. Če ima izdelek omejen rok uporabnosti (manj kot 30 mesecev – dve leti in pol), ga je treba označiti z datumom “Uporabno najmanj do”. Največkrat te označbe ne najdemo saj so izdelki shranjeni pri idealnih pogojih uporabni dolgo časa.

Trajna kozmetika je tista z rokom trajanja najmanj 30 mesecev. Simbol, ki ga je industrija uvedla v povezavi s smernicami Evropske unije, priporoča označevanje, ki pove koliko časa izdelek ostane uporaben po odprtju. To obdobje se imenuje “obdobje po odprtju” (PAO),  podano je v mesecih in označeno s črko “M” pod ali znotraj simbola “odprtega lončka”.

V praksi je večina kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego oblikovanih tako, da so varna za uporabo in imajo rok uporabnosti, ki precej presega običajen čas, potreben da izdelek do konca porabimo.

Zakaj se moji kozmetični izdelki vseeno pokvarijo?

Ko so kozmetični izdelki enkrat odprti, so izpostavljeni umazaniji in mikroorganizmom (bakterije, kvasovke in plesni), ki jih najdemo v zraku, na koži, na aplikatorjih in ščetkah. Mikroorganizmi tako vstopijo v proizvode, kjer lahko živijo in rastejo.

Težko se je izogniti vnosu nekaterih mikroorganizmov v odprte izdelke, zato dodajajo sestavine, imenovane konzervansi, ki pomagajo ubiti mikroorganizme, preden ti  postanejo nevarni.

Če pa izdelek postane močno onesnažen, lahko pride do draženja kože ali celo okužbe. Zato je dobro, da redno preverjate svoje izdelke, če so še vedno varni za uporabo.

Da bi svojim kozmetičnim izdelkom zagotovili, kar se da najdaljšo življenjsko dobo, je potrebno upoštevati nekaj nasvetov:

– izdelke vedno shranjujte v suhem, temnem prostoru,

– ne izpostavljajte jih direktni sončni svetlobi,

– embalažo po vsaki uporabi tesno zaprite,

– v lončke ne segajte z umazanimi prsti, saj tako vsakič vnesete bakterije in mikrobe, ki se množijo in    vplivajo na kakovost izdelka,

– izdelkov nikoli ne mešajte z drugimi izdelki, razen če so takšna navodila,

– izogibajte se deljenju izdelka z drugimi osebami.

Kako naj vem, ali moram nekaj zavreči?

Če izdelek ni bil pravilno shranjen, se lahko pokvari še preden je bil dosežen datum uporabnosti ali obdobje po odprtju. To ni težko ugotoviti, saj se ti izdelki razbarvajo, dišijo drugače ali imajo nenavadno strukturo. Če je temu tako, izdelek takoj zavrzite.

Za vsa vprašanja in več informacij smo vam na voljo na telefonski številki 070 833 374.

E: info@snipsnap.si

PRIJAVA NA NOVIČKE