Sončni žarki so postali močnejši in trg nam ponuja malo morje krem in pudrov z zaščitnim faktorjem zato pred nakupom dobro preberite deklaracijo, da izberete najbolj primerno za vašo kožo. Pogosto se dogaja, da ljudje nepravilno uporabljamo izdelke za zaščito kože pred soncem.

Pa razčistimo najprej kaj so UV žarki.

UV žarke ali ultravijolično sevanje, delimo na UVA in UVB . UVA žarki predstavljajo 95% ultravijoličnega sevanja, so prisotni vse leto, prodirajo globje in povzročajo trajne spremembe v celičnem zapisu. Prav tako sevajo skozi oblake in steklo, tako da bi se morali pred njimi zaščititi vsak dan. Oni so krivci za fotostaranje, pigmentacije, alergije na sonce in lahko povzročijo kožnega raka.

Ostalih 5% ultravijoličnega sevanja pa predstavljajo UVB žarki, ki so prisotni nekje od aprila do septembra med 10. in 16. uro. Za razliko od UVA, ti ne prodirajo skozi steklo. Povzročajo porjavitev, opekline in prav tako lahko pripeljejo do alergij in kožnega raka. Zato je pomembno da izberemo izdelek, ki ščiti pred UVA in UVB žarki.

Jakost zaščite je ponavadi navedena s SPF (Sun Protecting Factor), kar nam pove koliko minut lahko ostanemo izpostavljeni UV sevanju, ne da bi nas pri tem opeklo. To pa je odvisno od naše naravne zaščite. Tako je nekdo, ki ga sonce opeče po 15 minutah , namazan s sončno kremo s SPF 20 lahko izpostavljen UV žarkom 300 minut brez neprijetnih posledic. Težava pa je v tem, da ponavadi ne nanesemo zadostne količine sredstva, zato ta čas prepolovimo. Odrasel človek bi praviloma moral ob vsakem nanosu porabiti 33 ml kreme.

Pri izbiri prave zaščitne kreme moramo biti torej pozorni, da izberemo tako, ki ščiti tako pred UVA kot tudi pred UVB žarki in vsebujejo različne filtre, ki le te odbijajo ali vpijejo, še preden dosežejo globje plasti naše kože in jo trajno poškodujejo.

izberemo pravo podlago izdelka glede na tip kože (mleko, krema, gel, oljno razpršilo).

izberemo izdelek, ki ima SPF 30, za obraz lahko tudi več.

izdelek nanašamo na čisto in suho kožo v zadostni količini vsaj 30 minut pred izpostavitvijo soncu, nanos nato ponovimo vsaki dve uri in po vsakem brisanju z brisačo ali kopanju.

Sonce je nujno potrebno za človekovo dobro počutje, saj nas oskrbuje z vitaminom D, zato se mu ni potrebno popolnoma izogibati, potrebna je le zdrava mera. V času ko ste na soncu uporabite pravo zaščitno kremo, med 11. in 16. uro pa se raje umaknite v senco.

Uživajte v poletju!

Vaša

Tina Radulović