STE vedeli?

  1. Fascija ali vezivno tkivo/ovojnica obdaja naše notranje organe, mišice, sklepe, kosti in živčna vlakna.
  2. fascija zaradi svoje visoko elastičnosti pripomore k zaščiti posamezne mišice, sklepa ali kosti in služi kot prevodnik sil iz določenega dela telesa na celo telo.
  3. Fascijo lahko preoblikujemo, kar je lahko dobro (s pravilnim treningom vplivamo na izboljšavo telesne drže in biomehanike) ali pa tudi slabo (v primeru naprimer dolgotrajnega napačnega sedenja).
  4. Fascija ima samoobnovitveno lastnost.
  5. Fascija se lahko tako kot mišice krči in komunicira s centralnim živčnim sistemom.
  6. Fascija ima desetkrat več proprioceptorjev več kot mišica. Propriocepcija – sposobnost telesa, da prenese, da prenese občutek položaja sklepa, interpretira določeno informacijo v centralni živčni sistem, tako da omogoči ustrezno izvajanje giba in vzdrževanje drže.
  7. Čustva so del fizičnega telesa in potujejo po mreži vezivnega tkiva oz. fascije. Naše počutje je »vtisnjeno in shranjeno« v vezivnem tkivu. Fascija lahko postane toga in manj prožna kadar je človek depresiven in zaskrbljen. Razpoloženje tako vpliva na držo, gib in propriocepcijo.
  8. Fascija povezuje vse dele telesa skozi mnoge plasti, ki se medsebojno prepletajo, zato pri miofascialnem treningu vključujemo v vadbo celo telo (mišice, živce, sklepe, kosti).

VIR: www.maderoterapija.si 

Za več informacij, smo vam na voljo na telefonski številki: 070 83 33 74.

PRIJAVA NA NOVIČKE